Warsztaty serowarskie

W czasach wysoko przetworzonej żywności, coraz częściej doceniamy domowe wyroby, wytwarzane tradycyjnymi metodami ze świeżych, sprawdzonych składników. W ten trend doskonale wpisują się warsztaty serowarskie, na które została zaproszona nasza szkoła, w czasie których uczestniczyły klasy II – VIII.

Warsztaty zostały zorganizowane przez Stowarzyszenie Pojezierze Razem Lokalna Grupa Działania, podczas których uczestnicy dowiedzieli się jak samodzielnie wytwarzać sery z pełnowartościowego mleka. Uczniów powitała pani Zofia Atmanowicz, która przedstawiła gościa specjalnego kucharza pana Krzysztofa Jaworskiego. W trakcie warsztatów dzieci wyrabiały ser, ciasto na chleb oraz masło w naturalny sposób. Na uczniów czekała również degustacja wyrobionych produktów. A na koniec spotkania pan Krzysztof Jaworski przygotował część artystyczną, podczas której grał na gitarze, śpiewał oraz opowiadał baśń o chlebie i kamieniu.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.